Shout ridge

00:00 - 00:00

About the Project

Client : Defence Housing
Australia
Location : Lindfield
Length of project : 2013 – 2016

Located on the edge of Lane Cove National Park, Shout Ridge was the first Australian project to be awarded a 6 Star Green Star – Multi Unit Residential Design v1 Certified Rating by the Green Building Council of Australia.

Shout Ridge is a residential development in the Defence Housing Australia (DHA) Crimson Hill precinct at Lindfield, comprising of 88 apartments in two buildings.

From the outset, sustainability was a priority for DHA, and the design team including Architectus, Cundall, SCP Consulting and TSA, worked closely together throughout the whole design process to create a world-leading environmentally sustainable design.

Brief

With sustainability a priority for Shout Ridge, more than 25 per cent of the total site area has been developed for outdoor communal use capitalising on its Lane Cove National Park setting. The bushland location presented unique opportunities and constraints for the landscape design approach, which has integrated these iconic elements to protect and enhance the site character.

Design Principles & Process

Arcadia’s designs for Shout Ridge respond to and respect the ancient landscape of the Lane Cove National Park. The native setting provides an existing set of environs that allowed Arcadia to weave carefully selected materials and elements to ensure the natural landscape feels like it creeps right up the building edge, while providing separation and privacy from a user’s perspective.

Context and materiality

Filtered views from the apartments at Shout Ridge are dominated by the trunk effects of the Angophora dominant upper-slope shrubland adjacent to the site, and the use of timber provides a cohesive design element that connects the various spaces of the landscape.

Filtered views from the apartments at Shout Ridge are dominated by the trunk effects of the Angophora dominant upper-slope shrubland adjacent to the site, and the use of timber provides a cohesive design element that connects the various spaces of the landscape. A feature of the landscape is the elevated Blackbutt timber boardwalk, which weaves through the existing trees providing connections whilst protecting existing native grasses and landscape on the woodland floor.

The existing natural elements on the site include native trees, indigenous flora, rocky outcrops and ravine like watercourses. The communal space outlook includes sandstone outcrops and tree trunk features, with scribbly gum, angophora, old man banksia and acacias all visible. The balance of materials throughout the spaces was carefully considered to achieve the appropriate character.

Read more

Project completion

Adapting to the existing topography, using beautiful curving shapes and natural, robust materials, a series of outdoor rooms for passive recreational use are carefully positioned into the existing landscape.

Adapting to the existing topography, using beautiful curving shapes and natural, robust materials, a series of outdoor rooms for passive recreational use are carefully positioned into the existing landscape. These spaces include outdoor dining and cooking facilities, a community garden with composting facilities and worm farm, open landscaped areas for active play and seating areas in quiet zones, with access to sun and shade. Other sustainable elements include the retention of many significant existing trees and an extension of the bushland planting palette, made up exclusively of endemic species to the Lane Cove National Park, to create xeriscape gardens.

Read more