SHOUT RIDGE

Lindfield, NSW | Residential

ABOUT THE PROJECT

With an enviable Lane Cove National Park aspect, Shout Ridge is the second of five residential precincts of the DHA residential development in Lindfield. The existing natural elements on the site include indigenous flora, rocky outcrops and ravine like watercourses. These presented unique opportunities and constraints for the landscape design approach which has integrated these iconic elements to protect and enhance the site character. Nestled into the existing landscape are a series of outdoor rooms for passive recreational use. These spaces adapt to the existing topography to ensure the natural landscape feels like it creeps right up the building edge while providing separation and privacy from a user’s perspective.

Brief

With sustainability a priority for Shout Ridge, more than 25 per cent of the total site area has been developed for outdoor communal use, capitalising on its Lane Cove National Park setting. The bushland location presented unique opportunities and constraints for the landscape design approach, which has integrated these iconic elements to protect and enhance the site character.

Design Process

Arcadia’s designs for Shout Ridge respond to and respect the ancient landscape of the Lane Cove National Park. The native setting provides an existing set of environs that allowed Arcadia to weave carefully selected materials and elements to ensure the natural landscape feels like it creeps right up the building edge while providing separation and privacy from a user’s perspective.

Context and materiality

Filtered views from the apartments at Shout Ridge are dominated by the trunk effects of the Angophora dominant upper-slope shrubland adjacent to the site, and the use of timber provides a cohesive design element that connects the various spaces of the landscape.  A feature of the landscape is the elevated Blackbutt timber boardwalk, which weaves through the existing trees providing connections whilst protecting existing native grasses and landscape on the woodland floor.

The existing natural elements on the site include native trees, indigenous flora, rocky outcrops and ravine like watercourses. The proposed communal space outlook includes sandstone outcrops and tree trunk features, with scribbly gum, angophora, old man banksia and acacias all visible. The balance of materials throughout the spaces was carefully considered to achieve the appropriate character.

Project completion

Carefully positioned into the existing landscape are a series of outdoor rooms for passive recreational use. Adapting to the existing topography, using beautiful curving shapes and natural, robust materials, these spaces include outdoor dining and cooking facilities, a community garden with composting facilities and worm farm, open landscaped areas for active play and seating areas in quiet zones, with access to sun and shade. Other sustainable elements include the retention of many significant existing trees and an extension of the bushland planting palette, made up exclusively of endemic species to the Lane Cove National Park, to create xeriscape gardens.